Oaxen runt

Parkera på Mörkö vid färjeläget till Oaxen. Åk färjan till Oaxen (5 min). Oaxenfärjan.
Alternativ: Ta bilen över till Oaxen och parkera vid kalkugnen på östra sidan. Gör därifrån promenader med till exempel rullstol eller rullator.

Informationsskyltar med tecknad karta hittar du vid färjeläget både på Mörkö och på Oaxen. Vid skylten på Oaxen anges ett telefonnummer för att via mobil lyssna till länsmuseets muntliga information (3 minuter).

Följ vägskylten som visar ’Oaxen runt’ mot söder. Bostadshusen har skyltar med pittoreska namn och byggår. Längs vägen genom byn finns flera allmänna bryggor med badstegar. Bad- och lekplats finns vid sydöstra sidan.

Intill den gamla kalkugnen hittar du flera informationsskyltar och ytterligare ett telefonnummer att ringa för muntlig information om kalkindustrin. Bygdegården Gillet har café lördag-söndag under sommaren. Har du matsäck med dig kan du slå dig ner på bänkar för rast längs vägen. Nära bygdegården står Oaxenklockan på en liten udde med bedårande utsikt över Himmerfjärden.

Fortsätt promenaden genom det gamla industriområdet. Vid Kroken – där vägen svänger kraftigt – står en liten skylt med en teckning som visar hur det en gång såg ut just där. Snart kommer du fram till Kroksbrottet. Det har blivit ett andaktsfullt ”rum” med en liten sjö som är lika djup som bergen omkring är höga. Efter biltunneln är du strax tillbaka vid färjan.

Unik flora längs vägen på Oaxen

Länsmuseet informerar – läs & lyssna

Oaxens kalkugn

Oaxen Bygdegård

Höst vid Kroksbrottet.JPG

 • Märkning

  Vägskylt ”Oaxen runt 2350 m”

 • Tid

  30 minuter – 2 timmar eller mera. Avbrotten kan bli många vid bad, bryggor, bänkar och informationsskyltar.

 • Terräng

  Mycket lätt: Asfaltväg utan kraftiga backar. Passar även den som behöver rullstol eller rullator.

 • Sträckning

  Färja – Oaxen runt längs bilvägen – Färja